Când ies din casă, femeile intră în alertă. Poate nu chiar toate, dar majoritatea. Pentru că, încă din copilărie, fetele învață că, pe stradă, pot fi oricând în pericol, mai ales dacă sunt singure și mai ales dacă s-a înserat.
Bărbații nu prea știu acest lucru și pe mulți nici nu-i interesează.
Pentru ei, ieșitul în public nu înseamnă nicidecum o potențială amenințare. De aceea, unui bărbat îi e greu să-și imagineze ce simte o femeie când e hărțuită sau agresată.
„Când ți-a fost cel mai frică?”
Aceasta e întrebarea pe care am adresat-o mai multor tinere.
Am decis să nu le publicăm numele pentru că situațiile descrise în materialul de mai jos sunt atât de răspândite, încât aproape orice femeie sau fată trecută de 12-13 ani are cel puțin o poveste similară.
Și, cu toate că hărțuirea este cel mai răspândit tip de violență împotriva femeilor, această realitate continuă să fie pusă sub semnul îndoielii ori să fie tratată cu indolență.
Dar bărbații trebuie să știe că, pentru fete și femei, atingerile nedorite, comentariile nesolicitate și aluziile sexuale sunt motive de suferință sau chiar de traumă.
Tinerele cu care am stat de vorbă au menționat cum erau îmbrăcate și dacă purtau sau nu machiaj, tocmai pentru a lămuri și eventualele chestionări în acest sens. Am decis, totuși, ca aceste mențiuni să nu mai apară, deoarece nimic nu justifică hărțuirea.
Cui i se adresează acest material?
Probabil că bărbaților, în primul rând celor tineri: celor care nu s-au gândit la această perspectivă sau care nu știau ce simt femeile.
Dar și mamelor de băieți, pentru că rolul lor e definitoriu pe termen lung. Contează enorm dacă ei, băieții, sunt învățați să fie ocrotitori sau să se creadă un soi de Casanova renăscut.
Oricum, femeile știu bine ceea ce se spune aici: mai rămâne să și vorbească despre asta. Să nu mai tacă.
Să nu mai macine aceleași gânduri și să nu se mai întrebe: oare am greșit eu cumva?
Materialul de mai jos este realizat de Georgiana Grigoraș (reporter) și Adina Pascu (operator imagine), studente ale Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Universitatea “Babeș-Bolyai”.
Acesta este primul material publicat de revista Intro. Vă mulțumim că l-ați urmărit.
Dacă vreți să ne susțineți sau să ne încurajați, vă rugăm să apăsați acest buton:
Felicitari pentru material si multumiri pentru impartasirile din el! Cred ca e foarte usor pentru majoritatea femeilor sa se identifice cu descrierile din el.